Hakukoneoptimointi tekoälyn avulla avaa uusia mahdollisuuksia, mutta tuo mukanaan myös omat haasteensa. Tässä artikkelissa tarkastelen, mitkä ovat tekoälyn suurimmat hyödyt hakukoneoptimoinnin teossa ja missä sen rajoitteet tulevat esiin. Kaikki havainnot perustuvat kokemuksiini ChatGPT:n käytöstä hakukoneoptimoinnissa.
Tekoälyn hyödyntäminen hakukoneoptimoinnissa
Ensinnäkin on tärkeää murtaa myytti siitä, että tekoäly voisi automaattisesti luoda alusta loppuun hakukoneoptimoidun sivun, joka nousee suoraan hakutulosten kärkeen.
ChatGPT:n suurin hyöty on saavutettavissa, kun sitä käytetään apuvälineenä asiantuntijan työn tukena. Tämä tarkoittaa, että käyttäjän on ymmärrettävä vähintäänkin hakukoneoptimoinnin perusteet ja hyödynnettävä tekoälyn mahdollisuuksia tulosten saavuttamiseksi. Tekoäly ja SEO-osaaminen täydentävät toisiaan.
Tekoäly toimii itselläni "varmistajan" roolissa. Se kykenee vertailemaan tuottamani hakukoneoptimoidun sisällön kilpailukyvyn jo olemassa olevien sivustojen sisällön kanssa. Se antaa myös listauksen, jos jokin aihe on jäänyt käsittelemättä, mikä nykyisillä parhailla sijoituksilla on ollut oleellisena osana tuloksien saavuttamista. Toisin sanoen enää ei tarvitse manuaalisesti tehdä kilpailija-analyysia vaan tekoäly tehostaa prosessia huomattavasti.
Tuloksena saadaan paremmin menestyviä sivuja, kustannustehokkaammalla hinnalla.
Hakukoneoptimoinnin trendinä vuonna 2025 nousevat erityisesti äänihaut, kuvahaut sekä zero click-hakutulokset. Zero click hakutulos on tekoälyn luoma kooste käyttäjän kysymykseen. Näin ollen hakukoneet haluavat antaa mahdollisimman tehokkaan vastauksen käyttäjälleen, ilman että käyttäjän tarvitsee klikata linkkiä päästäkseen tietoon käsiksi .
Äänihaukuihin ja zero click tuloksiin pääseminen vaatii hieman erilaista hakukoneoptimoinnin tietämystä kuin koskaa aiemmin. Kyseinen hakukoneoptimointi on laaja-alaisempi, mutta onnistuessaan lisää liikennettä entistä tehokkaammin. Edellä mainittu tieto on tänä päivänä otettava vahvasti huomioon sisällön rakentamisessa, jotta näkyvyyttä on mahdollista saavuttaa.
ChatGPT:n hyödyt ja rajoitteet hakukoneoptimoinnissa
Tekoälyllä on monia hyötyjä hakukoneoptimoinnissa, mutta myös selkeitä rajoitteita. Tässä katsaus siihen, missä ChatGPT toimii erityisen hyvin ja missä käyttäjän asiantuntemus on välttämätöntä:
ChatGPT:n antamat hyödyt hakukoneoptimoinnissa:
- Aikaa säästävä tiedonkeruu – ChatGPT kerää ja käsittelee suuria määriä tietoa nopeasti. Alkuun päästään helposti ja siitä aletaan rakentamaan laadukasta sisältöä.
- Kilpailija-analyysin automatisointi – Mahdollistaa laajan kilpailijakentän analysoinnin lyhyessä ajassa. Asiantuntijan vastuulle jää lukijaa miellyttävän sisällön luonti. Käyttäjät ja hakukoneet huomaavat hetkessä, jos sisältö on geneerisen kuulosta ilman mielenkiintoista näkökulmaa.
- Sisällön laajennusehdotukset –Tekoäly osaa ehdottaa myös uusia aiheita, joita ottaa käsittelyyn, mikä saattaisi lisätä sivuston kattavuutta. Hakukoneoptimoijan työhön kuuluu perehtyä sisältöön ja tiedon oikeudenmukaisuuteen laaja-alaisesti.
- Metatietojen luontiavustaja – Tekee metatietojen luomisesta nopeampaa ja vaivattomampaa. Tekoälyavusteinen Chat-bottini on luotu tähän tarkoitukseen. Se osaa vertailla kilpailevien sivustojen metatietoja ja antaa tehokkaimmat ehdotukset. On otettava huomioon, että saavutettu sijoitus ei vielä ole tae liikenteen lisääntymiselle vaan metatiedoilla on oma paikkansa prosessissa.
ChatGPT:n rajoitteet hakukoneoptimoinnissa:
- Avainsanatutkimus – ChatGPT ei korvaa tarkkaa avainsanatutkimusta, sillä se ei pääse käsiksi reaaliaikaisiin hakudatoihin. Hyviä ehdotuksia ja ideoita kyllä saadaan, mutta sen jälkeen avainsanatyökalut kuten Ahrefs tarvitsevat hakukoneoptimoinnin osaajan.
- Tietojen tarkkuus ja lähteet – Tekoäly ei aina kykene varmistamaan tietojen paikkansapitävyyttä. Parhaimmillaan teksti on silloin, kun lukija ei huomaa sen olevan tekoälyavusteisesti tuoteutettua. Asiantuntijalla on vastuunsa tekstin paikkansapitävyydestä ja tekoäly toimii avustajan roolissa. Silloin emme jätä tietoa vain tekoälyn varaan.
- Kokemusasiantuntijuus puuttuu – Automaattisesti tuotettu sisältö voi tuntua lukijasta monotoniselta. Arvoa lukijalle antaa ihmisen kokemus ja mielipiteet. Tekstiä ei siis kannata tuottaa vain tuottamisen ilosta.
- SEO-tietojen ajantasaisuus – Vaikka ChatGPT:n takana on laaja tietokanta, sen SEO-tieto ei välttämättä ole täysin paikkansapitävää. Käyttäessäni ChatGPT:tä avustajanani, olen jättänyt osan sen hakukoneoptimointi ohjeista tarkoituksella huomiotta. Niinkuin kaikessa tekoälyn luomassa tiedossa yleensäkin on käyttäjän vastuulla tietää, mitä on tekemässä.
Tekoälyllä maksimaalinen hakukoneoptimointi
Asiakkaan näkökulmasta ulkoistettu tekoälyn ja asiantuntijan yhdistelmä voi taata parhaat tulokset.
Asiantuntija voi nopeasti tarkistaa SEO-lainalaisuudet sisällössä, tuotteissa ja kategorioissa, joita optimoidaan.
Vaikka ChatGPT voi suorittaa kilpailija-analyysin tehokkaasti, ilman tarkkaa avainsanatutkimusta SEO-tuloksia ei voida maksimoida. Toisaalta tekoäly hauissa näkyvyyttä toivoen ei enää voida luottaa pelkkiin avainsanoihin. Lisäksi tarvitaan hakulausekkeita ja ns. valmiita vastauksia tekoälyn tuloksiin käytettäväksi.
Suurin kilpailuetu tekoälyn ja asiantuntijan yhdistämisestä syntyy kilpailija-analyysin nopeudesta ja kattavuudesta. Tämä tehostaa prosessia ja vähentää merkittävästi analysointiin kuluvaa aikaa, mikä voi säästää kustannuksia asiakkaalle. Jotta todennäköisyydet esimerkiksi ChatGPT searchin tuloksiin kasvaisi, pitää ensin päästä korkeammalle hakukoneiden sijoituksissa.
Hakukoneiden sijoitukset saavutetaan kokonaisuuden kautta. Se tarkoittaa sivuston toimivuuttaa kauttaaltaan:
- käyttäjäystävällisyys
- latausnopeus
- looginen sivuston rakenne
- mobiiliystävällisyys
- kuvien ja videoiden optimointi
- laadukkaat tekstisisällöt
Oikotietä onneen ei valitettavasti enää ole jaossa ja vain ne, jotka panostavat sivustojensa kuntoon, pärjäävät kilpailussa.
Myös hakukoneet käyvät kovaa kilpailua käyttäjistään, eikä niillä ole varaa tarjota asiakkailleen huonoja vastauksia.
Tekoäly yhdistettynä asiantuntijan SEO-tietämykseen saadaan aikaan laadukkaita ja kustannustehokkaita tuloksia.
Hakukoneoptimoinnin monipuoliset näkyvyysmahdollisuudet
ChatGPT:n verkkohaku-toiminto toi mukanaan paljon sellaista, joka avaa uusia mahdollisuuksia yrityksille. Tärkeimpänä on ensin päästä näkyviin tuloksissa, joissa uudet lainalaisuudet ovat ottaneet jalansijaa.
Aiemmin olemme tottuneet käyttämään Googlea muutaman sanan avainsanoilla hakuja tehdessämme. Esimerkiksi "musta talvitakki".
Uuden tekoälyn verkkohakuja tehdäänkin kokonaisilla lauseilla ja paljon tarkemmilla kriteereillä! Esimerkiksi "Etsisitkö minulle liikkeen Turun seudulta, mikä myy mustia talvitakkeja naisille alle 100 €:lla".
Tekstin lisäksi kyseisen haun voi tietenkin tehdä myös äänikomennoilla. Kuitenkin huomioitavaa on se, että hakukriteereitä tulikin heittämällä monta kerralla. Edellisen esimerkin "musta talvitakki" -kahden sanan sijaan, nyt tuloksien on vastattava sijaintia, väriä, kivijalkaliiketta, sukupuolta ja hintaa. Voimme vain todeta, että sivustot ilman hakukoneoptimointia, tulevat loistamaan poissaolollaan.
ChatGPT searchin "näkökyvyn" ansiosta verkossa voidaan tehdä hakuja jopa verkkosivujen ulkoasun vertailuun. Vertailtuaan näkemäänsä voi Dalle jatkaa prosessia luomalla saamiensa tietojen perusteella entistä parempaa kuvamateriaalia esimerkiksi yrityksen käyttöön.
Kilpailukenttä verkkonäkyvyydestä siis laajenee jatkuvasti ja verkkosivustojen tehväväksi jää pysyä kehityksessä mukana.
Alla muutamia keskeisiä seikkoja ChatGPT:n haun mahdollisuuksista ja hakukoneoptimoinnin merkityksestä:
- ChatGPT-haulla voit tulla näkyviin tällä hetkellä hyödyntämällä hakulausekkeita, domainin auktoriteetin avulla ja pitämällä huolta teknisen SEOn osuudesta
- tekoälyhauissa ei ole mahdollista nousta näkyviin maksetulla mainonnalla
- ChatGPT:n hakujen määrää ei tällä hetkellä pystytä seuraamaan, mikä vaikeuttaa ennustamista.
- Hakukoneoptimointi mahdollistaa näkyvyyden myös tekoälyhakujen tuloksissa "tavallisten" hakukonetuloksien lisäksi
- Jättäessäsi SEO:n huomiotta menetät mahdollisuuden näkyvyyteen ChatGPT:ssä ja muissa zero click tuloksissa. Vaikka tekoäly tuloksien tilanne tulevaisuudessa ei ole vielä tarkkaan tiedossa, se tulee joka tapauksessa olemaan merkittävässä roolissa.
Marraskuussa 2024, ChatGPT:llä oli noin 200 miljoonaa viikoittaista käyttäjää, mikä tekee siitä kanavan, josta ei kannata jäädä sivuun.
Varmaa on kuitenkin se, että tekoäly on tullut jäädäkseen ja käyttäjien määrä vain kasvaa kasvamistaan.
Varmista hakukoneoptimoinnin tulokset tekoälyn ja asiantuntijan avulla
Vaikka ChatGPT kykenee tehokkaasti suorittaamaan tiedonkeruuta ja kilpailija-analyysejä, tarvitaan kokeneen asiantuntijan näkemystä lopputulokseen pääsemiseksi. Tulokset ovat paitsi laadukkaita, myös hakukoneiden vaatimusten mukaisia. Ilman tarkkaa avainsanatutkimusta ja asiantuntijan tekemää sisällön kokonaisuutta hakukonenäkyvyys jää helposti vain toiveiden tasolle.
Haluatko varmistaa, että yrityksesi SEO-strategia on kattava ja kustannustehokas?
Ulkoistamalla hakukoneoptimoinnin, saat parhaan hyödyn sekä tekoälyn nopeudesta että asiantuntijan näkemyksestä. Näin päästään tuloksiin, jotka eivät vain tavoita asiakkaitasi, vaan myös parantavat sijoitustasi hakutuloksissa.
Nykyajan hakukoneoptimoinnin pitää vastata seuraaviin vaatimuksiin: äänihakuihin, tekoälyjen tuottamiin "zero click" näkymiin, kuvahakuihin sekä käyttäjäystävällisyyteen. Voisin sanoa, ettei tätä pakettia tässä laajudessa olisi kovin helppo tuottaa ilman, että tekoäly olisi osana prosessia.
Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä, miten sinunkin yrityksesi saa käyttöönsä nykyajan vaatimukset täyttävät hakukoneoptimoidut sivustot.
Sinua saattaisi lisäksi kiinnostaa lukea Tekoälyn hyödyt-artikkeli